Zelený ječmen a jeho výroba – cesta zeleného ječmene na váš stůl

Zelený ječmen a jeho výroba – cesta zeleného ječmene na váš stůl
4.8 (96%) 5 hlasů

vyroba-zeleneho-jecmenePokud se rozhodnete užívat zelený ječmen, vypadá to vlastně velmi jednoduše. Zajdete do specializované prodejny nebo provedete objednávku po internetu a za chvíli si již můžete doma v klidu namíchat první zelený koktejl. Než se však zelený ječmen dostane do obchodu a poté k vám, urazí dlouhou cestu, která může v mnohém ovlivnit jeho přínos pro vaše zdraví.

Blahodárné účinky ječmene byly známy již před mnoha lety v Číně či Japonsku. Indiáni ho také používali při řešení zdravotních obtíží. Babyloňané jej pokládali za tak důležitý, že jej stanovili za své platidlo.

Původ zeleného ječmene – odkud pochází?

Zelený ječmen ve formě prášku, který dnes můžete zakoupit pro své použití, pochází z mladého (tedy nedozrálého) ječmene. Obvykle se využívá ječmen pěstovaný v Austrálii, na Novém Zélandu či v USA. Rostlina se svými výhonky se sklízí ve vzrůstu 15 – 25 cm, kdy je zde obsaženo maximum účinných látek.

Ideální je, pokud je ječmen vypěstován bez použití herbicidů a pesticidů. S produktem by mělo být nakládáno nanejvýš opatrně. Hlídá se zde možné vystavení nevhodné teplotě, vlhku i světlu. Jsou zabezpečeny důkladné přepravní a skladovací podmínky.

Proces výroby zeleného ječmene

Ne všichni výrobci prášku ze zeleného ječmene mají shodné procesy, jak je s rostlinou nakládáno. Proto než se rozhodnete pro zakoupení konkrétního produktu, prostudujte si o něm dostupné informace, případně se zeptejte na vše, co vás napadne. Není nejvhodnější cestou vybírat produkt jen podle jeho příjemně nízké ceny.

Mnohdy je uváděno, že na trhu jsou k dostání dva druhy nápojů ze zeleného ječmene:

  • První vzniká vylisováním travin, odstraněním vlákniny a rychlým vysušením. Sušení této vylisované šťávy je velmi rychlé, dojde k extrakci vody a výsledkem je výživný ječmenný prášek, v němž jsou zachovány vitamíny a další enzymy. Velkou výhodou nápoje z vylisovaných travin je maximální využitelnost a stravitelnost nápoje.
  • Druhý nápoj vzniká nadrcením usušených travin. Zde je hlavní odlišností vysoký obsah vlákniny. Tato vláknina, i když nadrcená na velmi malé částečky, může někomu při trávení dělat potíže a nemusí být využita. Právě z důvodu možné nestravitelnosti je tento druh nápojů leckdy odsuzován.

Oba tyto nápoje obsahují stejné zdraví prospěšné látky. Rozdíl je však v jejich koncentraci, kdy první z těchto druhů je koncentrovanější oproti rozemleté rostlině. Ta je běžně k sehnání na trhu levněji. Někdy můžete zakoupit též ječmen obohacený o další přírodní látky.

Přínos pro naše zdraví

Prášek se po smíchání s vodou mění na zelenou tekutinu. Zprvu vám může připadat velmi nevábný její vzhled, vůně i chuť. Po čase si však zvyknete a možná se na její konzumaci budete i těšit. Pokud chcete chuť trochu vylepšit, je možné prášek nejprve rozmíchat v trošce vody, poté dolít ovocným džusem či zeleninovou šťávou. Pro co nejdůkladnější rozmíchání je vhodné použití šejkru.

Obsahuje mnoho aminokyselin

Je to nápoj obsahující mnoho látek prospěšných našemu tělu. Z celkem 20 aminokyselin, které v sobě ukrývá, je 8 pro nás esenciálních a musíme je tedy přijímat v adekvátním množství v potravě. Podporují proces hojení ran, tvorbu nových buněk a posilují celkovou obranyschopnost organismu.

Obsahuje mnoho enzymů

Příjem zeleného ječmene nám dodá též enzymy, které v těle fungují jako katalyzátory konkrétních chemických reakcí. Dle typu enzymu pak podpoří v organismu správné trávení, detoxikaci či mají silné antioxidační vlastnosti.

Obsahuje vitamíny

Z vitamínů nám zelený ječmen dodá např. vitamín A, B1, B2, B6. B12, C, E a K. V těle tak pomocí nich dochází k podpoře zraku, metabolismu cukrů, posílení srdečně – cévního systému, adekvátní srážlivosti krve či fungují ke snížení rizika vzniku mnoha závažných chorob.

Minerály a stopové prvky v zeleném ječmenu

Zelený ječmen obsahuje též důležité minerály a stopové prvky. Z nich je vhodné zmínit hořčík, vápník, draslík, jód, zinek či železo. Jeho prostřednictvím dodáme tělu též chlorofyl, rostlinné barvivo, které v těle zvyšuje hladinu hemoglobinu, má výrazné protizánětlivé účinky a také zabraňuje předčasnému stárnutí buněk.

VIDEO: Zelené potraviny – test kvality (živosti) mladého ječmene

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *