Jak je to s využitím zeleného ječmene u Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy?

Jak je to s využitím zeleného ječmene u Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy?
5 (100%) 5 hlasů

jecmen-zelenyOnemocnění trávicí soustavy s sebou nesou mnoho obtíží. Nejsme schopni v životě fungovat na plný výkon, je nutné dbát na jistá stravovací omezení a může docházet i k dalším komplikacím v důsledku nedostatečného vstřebávání živin z přijaté stravy. Mezi zánětlivá onemocnění trávicí trubice patří i Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida. U obou je podstatné udržení adekvátní obranyschopnosti organismu a zajištění dostatečného přísunu živin, s čímž může právě mladý ječmen výrazně pomoci.

Crohnova nemoc

Jedná se o autoimunitní onemocnění projevující se zánětem trávicí trubice – přesněji řečeno některé z jejích částí (tenkého či tlustého střeva, výjimečně jícnu nebo ústní dutiny). Přesný důvod vzniku nemoci není známý, jedná se o kombinaci genetické predispozice a vystavení určitému spouštěči, kterým může být bakteriální nebo virová infekce. Rizikovým faktorem může být nekvalitní strava nebo časté užívání antibiotik. Obvykle se projevuje v období mezi 20. a 40. rokem života.

Nemoc probíhá chronicky, střídají se období výrazných příznaků s fází, kdy jsou lidé bez obtíží. Základními projevy choroby jsou bolesti břicha, opakované průjmy a únava. Kvůli onemocnění střev nejsou lidé schopni vstřebat dostatek živin z přijaté potravy, dochází u nich ke zhoršování imunity i k podvýživě.

Diagnóza bývá stanovena dle nastíněných obtíží, výsledků koloskopie a rentgenu. Pacientům je následně doporučeno vyhnout se fyzicky náročným činnostem, nalézt si čas na odpočinek. Důležitým bodem léčby je vhodná strava. Jsou předepisovány léky dle stavu konkrétního pacienta a průběhu choroby. Při těžším průběhu bývá někdy nutné operační řešení, při němž je pacientovi zavedena stomie – vývod ze střeva na povrch břicha.

Ulcerózní kolitida

Obdobně jako u Crohnovy choroby se jedná se taktéž o chronické onemocnění střevní sliznice, na níž dochází k zánětlivým změnám. Obvykle však začíná postižením konečníku a následně tlustého střeva. Na rozdíl od Crohnovy nemoci nepostihuje tenké střevo.

Nejčastěji se projeví ve věkovém rozmezí 30 – 40 let, častěji jsou nemocí postiženy ženy. Příznakem je zejména bolest břicha, časté nucení k vyprázdnění a krvavý průjem. Může se přidat též chudokrevnost, únava, zvýšená teplota, ztráta hmotnosti a nechutenství. Základem léčby je úprava stravovacích návyků se snahou o posílení organismu, dodržování pitného režimu. Někdy je nutná hospitalizace s podáváním stravy pomocí žaludeční sondy. Jsou využívány i farmakologické preparáty k mírnění obtíží.

Stravovací režim

U obou nemocí je doporučována tzv. bezezbytková strava, která by měla disponovat kvalitními potřebnými živinami. Vynechávají se potraviny či jejich část (např. slupky, zrníčka), které by mohly obtíže zhoršit. Ovoce je tedy třeba konzumovat oloupané, zelenina je vhodnější v malém množství a tepelně upravená. Je důležité vynechat ze stravy potraviny s vysokým obsahem vlákniny, celozrnné pečivo, mléčné výrobky a kořeněná jídla. Velký důraz je nutné přikládat dostatečnému pitnému režimu, jehož součástí jsou zejména čaje a neperlivé vody.

Účinky zeleného ječmene

Mladý ječmen je velmi výhodný tím, že tělu dodá potřebné živiny ve formě, kterou je trávicí trakt schopen přijmout a využít. Disponuje velkým množstvím esenciálních aminokyselin, vitamínů, minerálů, stopových prvků. Antioxidanty, které jsou v něm obsažené, podpoří likvidaci volných radikálů v těle a tím zajistí co nejlepší fungování vnitřních orgánů. Díky své zásaditosti ječmen bojuje proti překyselení organismu, které má velký vliv na adekvátní boj s nemocí. Dokáže posílit imunitní systém, který se lépe brání možným dalším infekcím, a také se lépe zvládá vyrovnat s již vzniklými obtížemi v průběhu nemoci.

Mladý ječmen obsahuje i enzymy, které v těle fungují jako katalyzátory určitých chemických reakcí. Mnoho z nich je nezbytných v procesu trávení přijaté potravy. Podpoří tedy funkci trávicího ústrojí tak, aby docházelo k co nejlepšímu vstřebávání látek. Nemocní mohou pozorovat zmenšení četnosti stolice, ta přestává obsahovat krev i hlen.

Užívání zeleného ječmene bývá nevhodné u akutně probíhajícího vzplanutí obou těchto nemocí. Zde je na místě konzultace s lékařem a prodiskutování, kdy je vhodné s konzumací zeleného nápoje začít. U nemocných je třeba, aby pili zelený ječmen pouze ve formě šťávy bez travní vlákniny – ta by jejich střeva příliš zatížila.

Neopomenutelnou rolí zeleného ječmene je navození stavu harmonie po fyzické i psychické stránce. Při obtěžujícím průběhu nemoci je tato psychická podpora velmi podstatná. Jelikož obě choroby probíhají chronicky, je zde velmi účelné dodání síly pacientovi, podpoření jeho vyrovnanosti i aktivního způsobu života.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *